Moc ženy nad mužom - Nekonečné dospievanie dospelých I.

O rozdieloch medzi mužom a ženou sú už napísané knihy. Podstatné a nevyvrátiteľné je že, tam sú. O tom písať preto nebudem, veď načo aj. Treba sa len naučiť ako sa s nich tešiť a občas sa len pousmiať. Tak ako nám s oslovenia Pán či Pani vyplynú len jednu vec a to pohlavie o danom človeku s ktorej sa skrýva jedinečnosť, ktorú do nás vpísal Boh (napr. muž = dobrodružstvo, žena = krása a pod.).Zámer tohto článku je vniesť vám iný pohľad. Pohľad chlapa na ženu a jej moc vyplývajúcu s ich vzťahu. A oboznámiť vás s novou generáciou dospelých.

Tak ako je úlohou dievčaťa stať sa ženou tak je úlohou chlapca prostredníctvom dospievania stať sa chlapom - mužom. Nikto nám to nemusí povedať lebo to je vpísané v našom Ja. To už ako to dosiahnuť a kedy sa to má udiať nám nepriamo povedia hormóny, vyplývajúce okolie, svet v ktorom žijeme... Dospievanie sa skladá s dvoch stránok:
1.Fyzická stránka, 
   2.Psychická stránka. 

Ak by sme však ostali len pri fyzickej tak to by sme sa zastali v polovici cesty dospievania. Každému z nás sa po tejto ceste kráča inak. Zhodneme sa však, že jednoduché to nie je a tak sa nám každá pomoc zíde. Či už sa jedná o kamarátsku pomoc tak aj pomoc nepriama. V tejto chvíli sa chcem zamerať práve na tú nepriamu. Kde sa najlepším pomocníkom stáva aj sväté písmo. V tomto prípade je to verš s 1 Listu Korinťanom 13, 11:
"Keď som bol dieťa, hovoril som ako dieťa, poznával som ako dieťa, rozmýšľal som ako dieťa. Keď som sa stal mužom, zanechal som detské spôsoby."

Bavme sa teda čo znamená zanechať detské spôsoby a stať sa mužom. Dôležité ako sa ním stať je dosť závislé od sveta do ktorého prichádzame. Tento svet tvoria dospelý ľudia. A práve v tomto je dnes podľa mňa najväčší problém. Napíšem vám ako mi to bolo nedávno vysvetlené na kázni (myšlienka prevzatá od don Miguel Angel García - radca pre pastoráciu mládeže - Saleziáni).

Svet do ktorého dnes prichádzajú mladý je iný v tom, že vznikla tzv. nová stredne dospievajúca generácia. V nej sa nachádzajú ľudia, ktorý si svoj pubertálny vek umelo predlžujú. Chcú ostať tínedžermi lebo im to vyhovuje. Príklad zo života, rozhovorom medzi kapitánom lode a pevninou chvíľu pred tým ako známa výletná loď Costa Concordia s viac ako 4 200 ľuďmi  na  palube, stroskotala pri talianskych brehov v noci (1/2012). Operátor tesne pred nárazom vo veku cca. 50 rokov upozorňoval kapitána lode v cca. rovnakom veku, aby sa pripravil na najhoršie lebo to nevyzerá dobre. Odpoveďou kapitána bola len veta v zmysle - Mám manželku a deti, ja nemôžem zomrieť. A ako prvý opustil loď. Pri tejto havárií zahynulo 32 pasažierov.
Zodpovednosť kapitána sa pominula pri prvom závažnom probléme. Toto bol chlapec vo veku cca. 50 rokov no isto nie muž. V hymnuse na lásku, ktorý sa nachádza pár riadkov nad spomínaným citovaným textom z biblie sa dočítame aká je láska.

"Bratia, láska je trpezlivá, láska je dobrotivá; nezávidí, nevypína sa, nevystatuje sa, nie je nehanebná, nie je sebecká, nerozčuľuje sa, nemyslí na zlé, neteší sa z neprávosti, ale raduje sa z pravdy. Všetko znáša, všetko verí, všetko dúfa, všetko vydrží.

Láska nikdy nezanikne. Proroctvá prestanú, jazyky zamĺknu a poznanie pominie.
1 List Kor.  13, 1-8;


Nie je sebecká. Teda je obetavá. Obetavosť dnešnej lásky sa ako si vytratila s našich rodín, domov, práce, manželstiev. Chceme ostať mladý a tak si predlžujeme umelo vek dospievania. Nepasuje nám obetovať sa pre druhého, ľahšia cesta je zanechať a nájsť si nového, novú partnerku, kamarátku, manželku... Len, že ani tam nám to po čase nebude vyhovovať lebo láska je obetavá a ak tam nie je obetavosť tak tam nie je láska ale len akési vzplanutie citov, či fyzickosť. 

Netreba chodiť ďaleko a nájdeme kopec "dospelých", ktorý si farbia vlasy aby nebolo vidno šediny. Iný zájdu do extrému a navštívia plastického chirurga. Reklamy v televízii ukazujú tabletky, ktoré pomáhajú chlapom ku "skvalitneniu erekcie s rýchlym nástupom účinku". Zúžiť lásku len ako nástroj na uspokojenie svojich potrieb? Keď niekomu sľubujem navždy tak tým myslím aj spoločnú starobu ak dá Pán a dožijeme. To by však znamenalo dospieť a stať sa dospelým človek. Tak ako sa láska začína slobodným rozhodnutím pokračuje slobodným rozhodnutím sľúbiť pred Bohom a najbližšími, že sa budem každé ráno rozhodovať pre milovanie osoby, ktorej som to pred oltárom sľúbil. To dokáže len dospelý človek Muž alebo Žena.









#skutocna_laska #dospievanie #adolescencia #vztahy #rozdiely #pohlavie #nova_generacia_dospievajucich

Facebook stránka -- https://www.facebook.com/ljhkn2bdz.blogspot.sk -- najnovšie správy o nových príspevkoch na blogu

Komentáre