Sebavedomie je kľuč k úspechu

Chlapi cvičia, navštevujú posilňovne, niektorých nazývame "Sypači" (berú bielkoviny a iné prášky na budovanie svalstva, či zadržiavanie vody vo svaloch - malé úsilie = tehličky a vymakanci). Ženy si farbia vlasy, vytrhávajú obočie a potom maľujú, lakujú nechty, podstupujú plastiky, nosia push-up podprsenky... Pričom jediný dôvod je zaujať, respektíve byť sebavedomejším človekom a tým pádom atraktívnejším pre opačné pohlavie. Dá sa to však dosiahnuť spomenutými vecami?
 

Odpoveď je "Áno aj nie". To všetko ti pomôže, no svedomie ti však nepostaví. Postaviť, resp. posilniť si ho musíš ty sám. To, ako ťa ostatní berú, závisí práve na tebe. Presnejšie z tvojho vnútorného postoja a o to, ako ty sám seba vidíš, keď sa ráno postavíš pred zrkadlo. Vo Svätom písme hovorí Ježiš o druhom najväčšom prikázaní: "Druhé je toto: „Milovať budeš svojho blížneho ako seba samého!" Iného, väčšieho prikázania, ako sú tieto niet.Mk 12,31



Takže ak chceš milovať blížneho svojho, najprv musíš milovať seba samého. Inak sa to nedá. Musíš si začať vážiť ako seba, tak aj svoju prácu, činy a svoju osobnosť, až potom si dokážeš vážiť iných. A prečo je to tak? Svojím vnútorným postojom ovplyvňuješ vonkajšie znaky, ktoré ostatní ľudia vidia, počujú, cítia. Napr. automaticky sa ti zmení postavenie tela, tvoja reč tela, tak aj tvorenie viet, využívaš iné slová, keď hovoríš o sebe ako sebavedomom človeku a pod.

To, že si atraktívnejší ti k tomu len pomôže. Myslieť si, že keď budem mať tehličky na bruchu ako chalan, tak budem mať hneď úspech u žien a rešpekt u chlapov, je veľký omyl. Vycítia tvoje váhanie a všetka námaha vyjde na zmar. Vyzerá to podobne, ako keď si tiché, plaché dievča obuje lodičky na vysokých ihličkách a obtiahnutú mini sukienku. Vtipné obrazy, ktoré nám napadajú pri tejto predstave netreba ani ďalej opisovať.

TIP ako na to...

Osobne využívam jedno gesto, ktoré som prevzal od svojho krstného otca. Ak ma niekto pochváli, či sa pochválim sám. A chválim sa často sám, lebo sa mám skutočne rád. Pobozkám si obe ruky a poviem "Ja viem" či "Šikovný som, čo vám poviem". Vymysli si podobné gesto, či si len tak občas kúp kvety a ak sa ťa niekto opýta, čie sú hrdo povedz: "Sú pre mňa, odo mňa, lebo sa mám rád".


Strach z odmietnutia

Úzko súvisiaca kapitola s touto je strach z odmietnutia. Dobrou správou je, že ide o naučený strach. Človek sa narodí len s dvoma strachmi:
 
1. Strach z voľného pádu
2. Strach z hluku

Takže aj keď sme si vypestovali, ide sa o odnaučiť. Na túto tému som prečítal v istej knižke (Ako vybudovať svoju vlastnú budúcnosť) celú kapitolu. Ide pri tom o veľmi jednoduchú vec, ktorá sa dá aplikovať na všetky strachy, ktoré sme si vypestovali, či už dobrovoľne, alebo to v nás niekto vypestoval bez nášho súhlasu.

Jednoduchá možnosť ako sa postaviť strachu

Napíš si danú udalosť na vrch papieru. Napr. Opýtam sa krásnej slečny, či by si šla zatancovať. Podčiarkni a pod to si napíš všetky zlé situácie, ktoré môžu nastať. Potom, keď budeš mať vypísané všetky, vyber si tú najhoršiu, ktorá by mohla nastať. V tomto prípade by asi bola, že ti povie: "nie". Načo si prišiel? Že nejde o nič strašné. V každom inom prípade, kde riešiš nejaký strach prídeš k tomu, že aj to najhoršie, čo môže nastať je niečo, čo nie je nič strašné.
  
A aj to najhoršie nám môže predsa len dať viac, ako zobrať. Po zlej skúsenosti si sadni a opýtaj sa sám seba dve otázky: "Čo bolo dobré, čo som si z toho odniesol?" a "Čo by som už na základe nových skúseností nabudúce neurobil?". A nabudúce aj tak urob! Strach je o prekonávaní sa a čím častejšie to urobíš, vypestuješ si nový návyk, ktorému sa nadáva - Odvaha. Kde začína odvaha, strach nemá miesto a ani nevzniká ako burina, lebo nie je v našej hlave pre ňu miesto. Odvaha je kľúčom seba prijatia, tak aj sebavedomia. 

"Človek sa nebojí opýtať, 
bojí sa odpovede."



V jednom filme dokonca (Kúpili sme ZOO) použije na prekonanie strachu z krásnej ženy úplne jednoduchú metódu s názvom - Dvadsať sekúnd odvahy. Teda predstavíš si, že zoberieš všetky kúsky odvahy a dáš do jednej veľkej, ktorá má hodnotu dvadsiatich sekúnd a ideš na vec. Funguje aj to. Dvadsať sekúnd stačí na prekonanie prvotného strachu a potom sa vyparí.


"Někdy nepotřebuješ nic víc než 20 vteřin šílené kuráže. Dvacat vteřin úplně trápné statečnosti. 
A garantuji ti, že vznikne něco skvěleho."
z filmu Kúpili sme ZOO



#strach #sebavedomie #odvaha #prekonavanie #uspech #akonato


Facebook stránka -- https://www.facebook.com/ljhkn2bdz.blogspot.sk -- najnovšie správy o nových príspevkoch na blogu

Komentáre