Čo vydrží večne?

Staviame domy i vzťahy, betónujeme, murujeme, zvárame veci na to aby vydržali. Vydržia však večne?
Cestou vlakom, behom či pri jazdení na bicykli má človek veľa času na premýšľanie. Pri minulej ceste bicyklom na Zlatú Baňu s bratom ma napadla myšlienka "Večnosti". Je veľmi jednoduchá a jej základy nosím v hlave už nejaký ten týždeň.

Základom je uvedomenie si, že nič netrvá večne. Akokoľvek som rozmýšľal došiel som na, že všetko má svoj koniec. Aj láska sa pri svadobnom obrade sľubuje len do smrti. To len my si myslíme keď niečo staviame, že to tu bude večne. Všetko pribetónovať, vymurovať, prizvárať, prilepiť... Túto filozofiu prenášame aj do nehmotného sveta. Presnejšie do sveta vzťahov či už medzi priateľov, kamarátov ale aj do tých partnerských.
Viem, že je teraz si ťažké predstaviť, že si ničím nemôžeme byť istý. Je ťažké si teraz čo i len pomyslieť, že tvoji dnešný kamaráti, priatelia, partner, partnerka tu nie sú večne. Presnejšie, že to puto čo je medzi vami nie je večné, ktoré sa časom nemôže zmeniť. Skús sa iba na chvíľu zamyslieť. Koľko-krát si myslel, pri nejakom človeku, že budete kamaráti až do smrti?

Nenapadol ťa jeden človek, však? Nechcem teraz aby si žil v strachu. Len si uvedomiť, že to čo si myslíme, že tu bude večne sa môže lusknutím prstov stratiť resp. zmeniť. Hovorí sa: "Človek si uvedomí, čo vlastne mal, až keď všetko stratí." Môže to byť však inak.


"To, čím sme si celkom istí, nikdy nie je pravda."
Oscar Wilde


Facebook stránka -- https://www.facebook.com/ljhkn2bdz.blogspot.sk -- najnovšie správy o nových príspevkoch na blogu


Komentáre