Prečo by mali muži byť nežní, chápaví... a ženy "nič" ?

Tak touto otázkou som sa zapodieval obzvlášť pridlho. Pýtal som sa, zisťoval, no žiadna odpoveď mi neprišla rozumná, tak plnohodnotná. Až do chvíle kedy som dostal od kamošky odpoveď od srdca. Potom som si to nechal uležať a prišiel som aj na ďalšie veci.


Typické zúfalé rozhovory žien či dievčat. Kiež by muži boli viac chápavejší, kiež by som raz za čas dostala kvietok, hoc len odtrhnutý niekde z parku. Kiež by boli muži nežnejší, empatický, a rôzne iné prívlastky, ktoré viac prisudzujeme ženám ako chlapom.

Poznám dosť chlapov, čo taký sú  a aj ja sa snažím okúsiť z týchto vlastností. Dosť sa mi aj darí. Verím, že mi to vydrží. A tak ma napadla myšlienka: a čo ženy? Čo sa majú ony naučiť od nás? Čo z našich "chlapských" vlastností sa majú naučiť ženy?

Jediná a tá základná, no veľmi dôležitá vec je podriadiť sa. A to je to najťažšie pre ženu. To bola odpoveď mojej kamošky. Veľmi ma táto odpoveď zarazila, resp. šokovala. Čo však znamená pojem podradiť sa? Odpoveď je už dávno napísaná v najmúdrejšej knihe sveta: 

" Ustavične vzdávajte vďaky za všetko Bohu a Otcovi v mene nášho Pána Ježiša Krista a podriaďujte sa jedni druhým v bázni pred Kristom. Ženy svojim mužom ako Pánovi, lebo muž je hlavou ženy, ako je aj Kristus hlavou Cirkvi, on, Spasiteľ tela . Ale ako je Cirkev podriadená Kristovi, tak aj ženy mužom vo všetkom. Muži, milujte manželky, ako aj Kristus miluje Cirkev a seba samého vydal za ňu,  aby ju posvätil očistným kúpeľom vody a slovom" (List Efezanom 5, 20-26)

 Tvrdé slová, no je v nich pravda. Cca. 90% vzniknutých párov vzniklo po oslovení chlapca. Tu je už hlavný predpoklad. Už som sa niekde zmienil v mojom blogu. že muž je na to stavaný. Preto, že vie prijať odpoveď "áno" tak aj "nie". Kristus tiež hovorí: "Nie vy ste si vyvolili mňa, ale ja som si vyvolil vás". Nehovorím, že žena si nemôže vyberať, vie povedať "NIE" a vyberá si len z ponuky, chlap si vyberá na začiatku podľa vzhľadu, šarmu, chôdze, očí, vlasov a pod. Tu vidno ďalší dôvod prečo je to tak. Ženy si vyberajú podľa vnútorných vlastností, no tie nie sú na prvý pohľad  tak jasné viditeľné a samotný vzhľad pre ženu nie je až tak podstatný.

Čo znamená podriadiť sa ?
Boh nám dal hierarchiu. Znie to tvrdo pre ženy. Nehovorím, že to majú v živote ľahšie, lebo nemajú. Na vrchole je samotný stvoriteľ, jemu sa zodpovedá jednorodený syn Ježiš. Muž sa zase zodpovedá jemu a má zároveň za úlohu milovať svoju manželku, ako miluje samého seba. Muži majú teda veľkú výhodu oproti, ženám by sa dalo povedať. Na prvý pohľad to tak aj vyzerá. Opak je však pravdou.

Muž zodpovedá ako za svoju manželku, tak aj celú svoju rodinu. A výhovorky tu nie sú na mieste. Boh mu dal na starosť náročnú úlohu. Urobiť všetko pre to, aby všetci spoločne skončili v nebi. Na to však nie je sám. Sily na to čerpá z manželkinej lásky. A bez nej sa to nedá. Preto je rovnako potrebná manželkina aj manželova láska.  Je to uzavretý kruh tvoriaci jednotu.

Ďalšiu schopnosťou muža je schopnosť rozhodovať sa. Ide mu to oveľa lepšie. A práve preto dostal túto schopnosť. Aby vedel správne viesť rodinu. A ak by aj nastalo rozhodnutie, v ktorom si nie je tak istý, má vždy možnosť poradiť sa so šéfom či manželkou. Teda s Bohom. Ženy, prosím vás, neberte nám to. Preto sa potom väčšina z nás fláka s kamarátmi na pive. Chceme vás viesť, tak sa nechajte. Veď keď vás ľúbime, stále vyberieme tu najlepšiu cestu.

Žena má byť pánom mužského srdca a aj jeho oporou. Manželka má na starosti iné veci ako napr. má viesť deti ku vzťahu k druhému pohlaviu... a pod. Je veľa vecí, v ktorých vás nevieme zastúpiť my a v tejto veci nás zase vy neviete plnohodnotne zastúpiť.

Dovysvetlenie

** Požičiam si myšlienku Mariána Kuffu. Na vojne je generál teda je tam hierarchia a jedna s hlavných vecí ktoré sa tam netoleruje je neposlušnosť. A bez toho by to nešlo. Funguje to. Stáva sa občas, že generál je magor a pošle vojakov na smrť len preto aby ukázal, že on je pán a že on sa nemýli. Tak isto sa stáva, že manžel je tak isto magor, alkoholik, ignorant a pod.

No aj generál má nad sebou vyššie postaveného a ak sa rozhodne, že nekonal tak ako mal. Pôjde pred vojenský súd. Tak aj chlap. Bez toho aby bol niekto šéf sa fungovať nedá. Preto máme prezidenta, ministrov, šéfov v práci, vedúcich, generálnych riaditeľov a pod. Inak by nastal chaos. Tak?

Teraz nehovorím o rovnoprávnosti, žien a mužov. Ani ja nie som za to aby, ženy dostávali menej, nemohli riadiť automobil a pod. a to len preto, že sú ženy. Nie som za to aby sa na pohovoroch rozhodovalo to či plánuješ mať v blízkej budúcnosti deti alebo už máš dospelé deti.. a pod.

Podriadiť sa znamená nechať sa viesť. Chlap sa takisto musí podriadiť Bohu musí mu veriť ak chce dobre veliť rodine. Nemá to o nič ľahšie ako by sa na prvý pohľad zdalo. Prijať Božiu vôľu je niekedy dosť náročné no nie nemožné. Ako sa píše "
Kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme svoj kríž a nasleduje ma" Lk 9, 23.

Je to ako pri tanci. Ak berieme, že DJ je Boh. On hrá tu správnu hudbu na ktorú sa tancuje obom skvelo. Chlap je len ten, ktorý počúva a podľa toho vedie partnerku. Aby si potom na konci plesu mohli obidvaja povedať bol to skvelý ples (bol to ten najúžasnejší život aký som mohol tomu druhému dopriať).

Jednu vec môžeš urobiť už dnes a je jedno či si chlap alebo dievčina hľadajúci/a milujúcu/ceho osobu. Modli sa za neho. Ver tomu, že Boh má pre Teba nachystané len to najlepšie. Je rozdiel čo chceš a rozdiel čo naozaj potrebuješ. Jedine on vie čo naozaj potrebuješ. Stačí ho len o to požiadať. **


"Mužovi treba pochváliť činy, ženám krásu"


Facebook stránka -- https://www.facebook.com/ljhkn2bdz.blogspot.sk -- najnovšie správy o nových príspevkoch na blogu



* prešlo gramatickou úpravou - Zuzkou M.
** aktuálizácia 10.03.2014

Komentáre

  1. mas tu este stale dost gramatickych chyb (muži sú nežní, Stvoriteľ nie stvoriteľ atď). ale clanok je dobry aj tak ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. emancipácia zapríčinila, to, že sa z mužov robia ženy a zo žien muži... preto sa klasicky chlapi vytrácajú.. a prichádza akási trápna napodobenina... čo trávi viac času výberom šampónu ako staraním sa o svoju rodinu... veľmi pekný článok...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. úplne s tebou súhlasím ;) treba však ukázať svetu, že skutoční chlapi nevymreli. Ďakujem som veľmi rád.

      Odstrániť
  3. ja uplne suhlasim s tymto! a je to uz 3x za posledne dva dni, co sa ku mne dostal clanok, vypoved presne o tomto- ako ma muz viest zenu, niest zodpovednost a zase ona ho ma respektovat a podriadit sa ( ak je teda muz dostatocne zrely a veri mu, ked sa mu uplne odovzda...) a ze obaja sa maju milovat. Teda, zeby mi tu Boh chcel nieco naznacit? :D ...no a pre vas na inspiraciu k teme este toto video https://www.youtube.com/watch?v=PNJ0JAuDVEg plus dalsie od tohto skveleho typka... :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. si jedna s mála žien ktoré si to priznajú. Klobúk dole ;) Lebo nepíšem aby sa to ľuďom páčilo chcem napísať ako to vo skutočnosti je a tak sa veľmi teším pozitívnym komentárom. Priložené videjko si pozriem.

      Vďaka. Nech sa darí.

      Odstrániť
  4. "A tak ma napadla myšlienka: a čo ženy? Čo sa majú ony naučiť od nás? Čo z našich "chlapských" vlastností sa majú naučiť ženy? Jediná a tá základná, no veľmi dôležitá vec je podriadiť sa. A to je to najťažšie pre ženu."

    Z tohto textu vyplýva, že schopnosť podriadiť sa je niečo, čo by sa ženy mali naučiť od mužov.
    Úprimne, naozaj si toto myslíš? Koľko žien trpí vo vzťahoch, či manželstvách, pretože sú podriadené svojim druhom a nedokážu sa vzoprieť rôznym formám týrania, alkoholizmu alebo nátlaku v akomkoľvek zmysle? Boli naučené sa podriadiť. Lebo tak to funguje v hierarchii. Tvoje miesto je tu a máš milovať a poslúchať. Potom budeš šťastnou ženou. Alebo nie?

    Táto pravdepodobne nesprávne pochopená úloha a postavie ženy v spoločnosti, určite v histórii ľudstva nepriniesli ženám mnoho radosti. Nebyť toho často náboženstvami odsudzovaného feministického hnutia v minulosti, ženy by stále nemali právo voliť (veď predsa muži sú tí, čo rozhodujú), šoférovať auto (veď aj tak v tom nie sú dobré), za rovnakú prácu by dostali menej peňazí ako muži, čo sa ešte stále na mhohých miestach deje (žeby muži vynaložili oveľa viac úsila na jej vykonanie?) a to ani nevravím o ich povinnostiach v domácnosti, ktorá musí byť stále čistá, jedlo navarené, aby sa muž cítil dobre, keď príde domov z práce. Žeby toto bola Božia vôľa?

    Verím, že toto nie je presne to, čo si tou podriadenosťou žien myslel. Avšak stojí to za hlbšie zamyslenie a uvažovanie v súvislostiach. Stačí sa len pozrieť trochu do minulosti (aj kresťanskej). Alebo ani netreba. Ani dnes nie je probém nájsť poslušné, ale trpiace ženy v rodinách.

    Nerada síce zovšeobecňujem, lebo sú mnohé prípady, kedy dominantnosť žien vo vzťahoch nedáva príležitosť mužom napĺňať ich poslanie a tak často hľadajú pochopenie niekde inde. To je ale už na trochu inú diskusiu. V tomto komentári som však musela zaujať trochu "feministický" postoj, aby sa veci videli reálne.

    Prv, než sa ženám káže podriadenosť a oddanosť, treba sa pozrieť na reálne dôsledky tohto učenia a zvažovať, čo skutočne je mužské a čo ženské poslanie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V prvom rade ďakujem za koment. Pravdupovediac mám radšej záporné komenty ako chválenia.

      S tým to sa dosť dostávam do konfliktu s mojou priateľkou a po prečítaní tvojho komentára som zistil, že zdieľate názor. Pokúsim sa ti to vysvetliť.

      Myslel som to trošku inak ako si to pochopila. Požičiam si myšlienku Mariána Kuffu. Na vojne je generál teda je tam hierarchia a jedna s hlavných vecí ktoré sa tam netoleruje je neposlušnosť. A bez toho by to nešlo. Funguje to. Stáva sa občas, že generál je magor a pošle vojakov na smrť len preto aby ukázal, že on je pán a že on sa nemýli. Tak sa stáva, že manžel je tak isto magor, alkoholik, ignorant a pod.

      No aj generál má nad sebou vyššie postaveného a ak sa rozhodne, že nekonal tak ako mal. Pôjde pred vojenský súd. Tak aj chlap. Bez toho aby bol niekto šéf sa fungovať nedá. Preto máme prezidenta, ministrov, šéfov v práci, vedúcich, generálnych riaditeľov a pod. Inak by nastal chaos. Tak?

      Teraz nehovorím o rovnoprávnosti, žien a mužov. Ani ja nie som za to aby, ženy dostávali menej, nemohli riadiť automobil a pod. a to len preto, že sú ženy. Nie som za to aby sa na pohovoroch rozhodovalo to či plánuješ mať v blízkej budúcnosti deti alebo už máš dospelé deti.. a pod.

      Druhou vecou je, že väčšina žien "blbá" ospravedlňujem sa výraz no je to tak. Namiesto toho aby si vybrali chlapa s hodnotami, ktorý si ju bude vážiť milovať, otvárať dvere... si vyberú potetovaného grázla, ktorý nadáva a pod. Lebo si myslia, že ho zmenia. Blbosť on sa zmeniť nedá, dokáže to len ak on sám bude chcieť. Preto, už dávno neľutujem, ženy ktoré takto dopadli. Nehovorím aj tu existujú výnimky. No tých je tak málo.

      Podriadiť sa znamená nechať sa viesť. Je to ako pri tanci. Ak berieme, že DJ je Boh. On hrá tu správnu hudbu na ktorú sa tancuje obom skvelo. Chlap je len ten, ktorý počúva a podľa toho vedie partnerku. Aby si potom na konci plesu mohli obidvaja povedať bol to skvelý ples.

      Odstrániť
  5. veľa gramatických chýb, ale obsah je kvalitný...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ospravedlňujem sa za ne. No s gramatikou sa veľmi nemusíme. Poznažím sa ich do budúcna zredukovať...;)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára