Chlapci samostatnosť nie je mať vlastné auto; ži ako chlap

Dnešná doba je dosť zvláštna. Je moderné všetko odkladať, oddaľovať. A medzi výnimky nepatrí ani zodpovednosť. Pre koho však zodpovednosť je stvorená. Čo v skutočnosti znamená. Dnes som po vzhliadnutí videa od Marka Driscolla (video k nahliadnutiu kliknutím na tento text) dostatočnú odpoveď.


Už dlhšiu dobu si všímam dosť rozšírený trend. Každý mladý chalan po osemnástke si za prvé usporené peniaze kúpi auto alebo motorku. Nejakú fajnú nadupanú a ak nieje tak vrazí kopec peňazí do tunningu. Tak dá svetu najavo, že je nezávislý kápo. Naozaj sa však stal nezávislí? Veď stále býva u rodičov a jedine čo ho zaujíma je aby jeho fáro bolo nad všetky ostatné, aby mal za čo tankovať, platiť poistku... Niektorý sa dokonca zadlžia a požičajú si peniaze na jeho kúpu. 

Poviem vám na čo som prišiel. To nie sú skutočný chlapi. Sú to len chlapci v puberte, ktorý nechcú prevziať zodpovednosť za svoj život. A len čakajú, že až keď budem mať auto, dosť peňazí, nejakú prácu či lepšie platené miesto v práci, že doštudujem výšku.. a pod.  tak si kúpim byt, postavím dom alebo pôjdem do prenájmu.

Aj ja som žil v poriadnom omyle. Študujem v internej forme štúdia na vysokej škole už štvrtý rok a vyhováram sa na to, že po škole si nájdem prácu a až potom sa osamostatním. Prečo až potom, bude to ozaj ľahšie? Bude to potom lepšie? Sám som sa stále presviedčal, že to tak má byť lebo aj ostatný to tak robia. Doslova vyciciavame našich rodičov a zneužívame ich lásku k nám. Oni nás predsa nikdy nevyhodia ani nás nepožiadajú aby sme sa postavili na vlastné nohy teda aspoň väčšina s nich.

Naši rodičia študovali strednú školu popri zamestnaní a uškodilo im to? Pravdou je, že väčšina vysokoškolákov študuje prihlúple odbory len preto aby sa zbavili zodpovednosti za seba. Aby oddialili zodpovednosť na dobu neurčitú. Tak to je. Na moju otázku čo s teba bude až doštuduješ odpovie ja ešte neviem. Tak aký iný dôvod má študovať ak nie to, že chcem byť profesionálom v obore čo ma baví. Čo chcem v živote robiť.

Spoločnosť si zadefinovala pubertu (obdobie ktoré začína keď muž chlpateje teda si má čo holiť). Teda namiesto toho aby sa s chlapca stal chlap sa dostáva do puberty.  A tá nemá koniec. Aby mohla obhajovať správanie chlapcov. Sťažovať sa na to, že ešte nemám manželku, priateľku tu nie je na mieste. Otoč sa okolo vlastnej osi a zastav sa na ľubovoľnom mieste a hľa jedná stojí pre tebou. Vstať a začni sa správať ako chlap a dievča/žena ktorá sa ti páči povedz "Mám bibliu a mám prácu! Máš záujem?" - "Nie" - "ďalšia". Príjmy zodpovednosť do svojich rúk a postav sa na vlastné nohy celou váhou. 





To, že budeš vedieť vypiť 8 poldeci vodky, 5 pív a na druhý deň ti nič nebude s teba chlapa neurobí. Chlapa s teba urobí len to ak dokážeš prijať zodpovednosť za seba. Vtedy sa staneš chlapom a nie chlapcom. Chlap je ten čo produkuje, dáva a nie ten čo konzumuje či berie. 

"Nik nemôže slúžiť dvom pánom; pretože buď jedného bude nenávidieť a druhého milovať, alebo jedného sa bude pridŕžať a druhým bude opovrhovať. Nemôžete slúžiť aj Bohu aj mamone. Preto vám hovorím: Nebuďte ustarostení o svoj život, čo budete jesť, ani o svoje telo, čím sa zaodejete. Či život nie je viac ako jedlo a telo viac ako odev? Pozrite sa na nebeské vtáky: nesejú, ani nežnú, ani do stodôl nezhromažďujú, a váš nebeský Otec ich živí. Nie ste vy oveľa viac ako ony? A kto z vás si môže starosťami pridať čo len lakeť k svojmu životu?  čo sa tak staráte o svoj odev? 
Pozrite sa na poľné ľalie, ako rastú: nepracujú, nepradú; a hovorím vám, že ani Šalamún v celej svojej sláve nebol oblečený tak ako jediná z nich.  Keď teda Boh takto oblieka poľnú bylinu, ktorá dnes je tu a zajtra ju hodia do pece, o čo skôr vás, vy maloverní?! Nebuďte teda ustarostení a nehovorte: "Čo budeme jesť?" alebo: "Čo budeme piť?" alebo: "Čo si oblečieme?"! veď po tomto všetkom sa zháňajú pohania. Váš nebeský Otec predsa vie, že toto všetko potrebujete. Hľadajte teda najprv Božie kráľovstvo a jeho spravodlivosť a toto všetko dostanete navyše. Preto nebuďte ustarostení o zajtrajšok; zajtrajší deň sa postará sám o seba. Každý deň má dosť svojho trápenia."  MT 6, 24-34

Facebook stránka -- https://www.facebook.com/ljhkn2bdz.blogspot.sk -- najnovšie správy o nových príspevkoch na blogu




Komentáre