"Ak mi do toho nič vážne nepríde tak prídem"; čo je to za vetu ?

Určite ste túto vetu počuli neraz

Ja to už pre istotu nepočítam resp. hneď viem ako to s dotyčným dopadne. Na 98 % nepríde alebo si vy myslíte opak?



Bude to mu týždeň, čo sme mali stretávku s kamošmi, ktorú máme raz za rok a to počas letných prázdnin. Miesto sa stále mení. Teda každý rok sa stretávame v domáckom meste jedného s nás. Tento rok to bolo na strednom Slovensku a organizátorom sa stal kamarát dajme mu meno "Peter".

Peter sa do toho poriadne obul a hľadal vhodný termín už polroka dopredu. Vtedy sme sa zhodli na jednom a práve ten sa stal najvhodnejší, zhodlo sa na ňom cca. 20 ľudí. Reálne uvažujeme však o cca. 15 ľudí, ktorý skutočne aj prídu. Reálne znamená to, že niekto ochorie iný nedostane v práci voľno ďalší, povie: "Ak mi to toho nič vážne nepríde tak prídem" či jej obdoba "Ešte si voláme".

Táto veta je dnes veľmi často počutá a vyslovovaná. Čo však v skutočnosti znamená. Tak to som sa dopátral až nedávno. Má jeden význam ale značne rozličný pre Vysloviteľa a Poslucháča. Začnem Poslucháčom.

Veľmi jednoduchá definícia. Dotyčný príde ak neochorie, ak nebol medzičasom oboznámený, že sa v jeho rodine koná svadba, ak sa v rodine nekoná pohreb, ak niekto v rodine vážne neochorie. V celku brané nepríde len vtedy ak mu v tom nezabráni nečakané situácie, ktoré nemôže ovplyvniť. Teda tam kde je potrebnejší.


Človek, ktorý ju vysloví myslí podobne ako poslucháč. Len k tomu pridá jednu maličkosť. Prídem ak nebudem mať čo doma robiť, ak nepríde pozvanie na lepšiu akciu ako je táto, a to je to najčastejšie myslené. Je to smutné ale je to tak. Mnoho ľudí nás berie ako rezervu. Dovolím si napísať, že 80 % ľudí nás takto beriem ak povie túto vetu.

Preto ak vám niekto túto vetu povie utekajte preč od takého človeka. Skutočný Priateľ ti takúto vetu nepovie. Lebo bude robiť všetko preto aby prišiel na akciu kde sa stretne s vami. Preto lebo sa s vami chce stretnúť ! A ak by aj neprišiel tak vám to povie na rovinu, že v tento termín má už niečo iné a nebude pokrytec ako dnešné "facebookové deti", ktorý zakliknú "Zúčastním sa" iba preto aby si "nepohnevali" kamoša.

Musím sa priznať, aj ja som to niekedy robil, no zmena je život. Tak sa meňme ak žijeme.


P.S.: Nakoniec sme boli na stretávke štyria. Bolo však perfektne.



"Priateľstvo je tak potrebné ako ľudskosť sama. A šťastný je, kto ho nájde, lebo vie, že už nie je sám."
Thomas Large



Facebook stránka -- https://www.facebook.com/ljhkn2bdz.blogspot.sk -- najnovšie správy o nových príspevkoch na blogu

Komentáre